Selecteer een pagina

Menig jaar heb ik op een bevrijdingsfestival staan feesten.
Lang leve de vrijheid! Nog meer jaren stond ik stil bij het feit dat Nederland een vrij land is en dat we op onze blote knietjes mogen dat we het leven leiden wat we nu mogen leiden. Maar dit jaar sta ik er niet alleen bij stil, ik VOEL mijn persoonlijke vrijheid. Iets wat ik nooit echt bewust heb ervaren of misschien heb ik het leven wat ik altijd heb geleid toch voor lief genomen. Ik weet het niet. Maar wat ik wel heel goed weet is wat ik nu voel.

En dat is de dankbaarheid voor het feit dat ik een leven mag creëeren naar mijn eigen inzicht. Een leven waar ik me gelukkig voel met mijn eigen keuzes en de gevolgen daarvan. Dat ik de vrijheid heb om de verdrietige situaties in mijn leven te durven omarmen en me er niet door te laten leiden. Mijn angsten mag loslaten en voelen wat het nou is om zonder paniekaanval de deur uit te gaan. En om dat te vieren eet ik een taartje. Mag allemaal, want mijn vrijheid is van mij.

Dat ik de vrijheid heb om te zeggen; ik kies mijn pad, ongeacht wat jij ervan vindt! En mezelf daarmee beloon met een denkbeeldige ‘First Degree of Bravery’! Mag allemaal, want mijn vrijheid is van mij.

Dat ik de vrijheid heb om mij te uiten over dit pad en hopelijk anderen inspireer om ook hun eigen pad te volgen. Zodat ook zij deze vorm van vrijheid mogen voelen. Ik maak daar mijn missie van. En dat mag allemaal, want mijn vrijheid is van mij, en jouw vrijheid is van jou.

Dat ik de vrijheid heb om groots te dromen en mijn kinderen dit te leren. Ga waar je wil gaan en voel geen restricties van externe invloeden is wat ik ze mee wil geven. Mag echt allemaal, want mijn vrijheid is van mij.

Dat ik de vrijheid ervaar om te kunnen genieten van kleine dingen. Van de zon die mijn kamer in schijnt. Van de vettige kinderhandjes op het raam. Dat ik dan toch eindelijk de vrijheid serieus voel en haast proef. En ik ben er dankbaar voor, dus ik vier hem. Elke dag en vandaag een beetje meer.

Want dat mag allemaal, want mijn vrijheid is helemaal van mij. Is jouw vrijheid ook van jou?