Selecteer een pagina

“It’s amazing, how one person’s act can change the course of your life. Today, follow their lead… Pay it forward.” – Pay it forward.

image (7) Als ik het lokaal binnenloop word ik vrolijk verwelkomd door de blije gezichten van Groep 8 en hun juf Lisanne Ottelé van de Borgmanschool in Groningen. Zodra ik op de kruk van de juf heb plaats genomen steken we eigenlijk direct van wal. Ze hebben me iets belangrijks te vertellen. “We willen gewoon dat de wereld wat vrolijker en mooier wordt.” Het houdt ook deze 11/12 jarigen erg bezig. De aanslag op Charlie Hebdo, de verschrikkelijke berichten die we regelmatig over IS te horen krijgen… Juf Lisanne besloot een gesprek met de kinderen aan te gaan over alle ellende in de wereld. De kinderen waren vooral vol onbegrip, dat er oorlog is om het geloof. Mensen willen laten geloven wat zij geloven, met geweld. Onbegrijpelijk.

image (6)

Ik kreeg ook een armbandje! :)

Pay it forward
Om de les toch nog een positieve draai te geven vertelde Lisanne de kinderen over de film “Pay it forward”. Waarin de kleine Trevor de wereld wat mooier wil maken door mensen 2 goede daden te laten doen en deze mensen ook weer anderen te vragen 2 goede daden te laten doen enzovoorts. De kinderen hadden hier wel oren naar en besloten samen goede daden voor bekenden te gaan doen en hen te vragen hetzelfde weer door te geven. Het bleef niet bij deze daden voor bekenden. Al snel hadden ze het happiness virus te pakken en besloten ze het groter aan te pakken. Goede daden verrichten voor onbekende mensen. Maar ja, beetje lastig, toch? Met 26 kids de straat op en voor iedereen een oud vrouwtje te vinden om te helpen over te steken. En daar was al snel het idee van de zelfgemaakte armbandjes. Vergezeld met een mooie brief waarin de actie uitgelegd stond. Bij het vertellen over de armbandjes wordt er direct naar een kast in het lokaal gesprint en voor mij eentje uit de doos gehaald.

prikbord

Prikbord met mediaberichten en een uitleg over hun actie

De straat op
Met volle moed gingen alle kinderen de straat op en de reacties waren fantastisch! Ze merkten dat ze mensen blijer maakten en niet zonder gevolg. “Je wordt er vrolijker van en je wilt dat de actie groter wordt!” klinkt het enthousiast als ik vraag wat het met de kinderen doet als mensen zo leuk reageren. “Er was ook een man, die vroegen we of we wat mochten vragen en toen zei hij: Rot op!” Niet iedereen is even positief, dus. De kinderen moesten hier allemaal wel om lachen en het weerhield ze niet om door te gaan met hun actie. Sommige mensen liepen wat verdrietig op straat, maar na het aanspreken van deze happy kids liepen diezelfde mensen met een glimlach weg. Alleen al door het vertellen over de actie en de armbandjes bewezen ze mensen een grote dienst; hen blijer maken. Maar het project stopte niet met alleen maar een glimlach of een blijer mens. Om hen heen zagen de kids al snel hoe de armbandjes hun vruchten afwierpen. Bij een eetkraam waar ze hun Spread The Love actie hadden verkondigd werd gratis eten uitgedeeld. Bij een Albert Heijn zagen ze dat iemand een cappuccino voor zijn medemens kocht. Een man beloofde hen dat hij de actie diezelfde avond nog aan zijn kinderen door zou geven.

De tweet van de wijkagent met een foto van de brief.

De tweet van de wijkagent met een foto van de brief.

In de media
Ook op Social Media werden ze opgemerkt. Een foto van de brief werd getweet door een wijkagent en meerdere malen gedeeld. Singer/Songwriter Cissy Gress werd door de kinderen aangesproken en was zo onder de indruk dat zij het deelde op Facebook. Binnen no time was het bericht zo vaak gedeeld dat de kids niks anders konden doen dan glunderen bij het vertellen ervan! Het Dagblad van het Noorden besloot ook een item over de happy Borgman kids te plaatsen. En zo hopen ze steeds meer bekendheid te krijgen, zodat hun actie door heel Nederland reist en uiteindelijk zou het een mooie droom zijn als dit ook IS zou stoppen. Al wisten ze natuurlijk maar al te goed dat dit helaas onbegonnen werk was. Maar stoppen doen ze niet! Ik was onder de indruk van ze. Hoe jong ze ook zijn, ze hebben zo’n mooi doel voor ogen, dachten niet alleen aan zichzelf, maar ook aan een ander. En ook al verschilden we ruim 18 jaar, deze kinderen en ik willen hetzelfde. Een blije wereld.

Voor de Leesjeblijers
Toen ik ze vroeg of ze misschien nog een boodschap voor mijn lezers hadden, wilden ze eigenlijk alleen maar dat ik jullie vroeg, na het lezen van dit stuk, anderen op te roepen 2 goede daden te verrichten. So, do your thing! Wees lief voor een ander. Het maakt ze niet uit hoe groot of klein je daad is, of voor wie. Zolang het maar iets is waar je iemand blij mee maakt. “Oh! En je moet ook onze Facebookpagina delen!” Met alle liefde uiteraard. Volg deze happyspreaders op Facebook!

Hoe meer deze jonge happymakers over de actie vertelden, hoe enthousiaster ze raakten. En het was aanstekelijk! Want ik zat daar, met mijn notitieboekje (die ik compleet vergat te gebruiken door alle mooie verhalen) op mijn schoot, te kijken naar al deze wereldverbeteraars en kreeg een warm gevoel van binnen. Ik kon alleen maar glimlachen. Dit is het. Liefde voor je medemens. En het begint al bij zoiets kleins. In de vorm van een armbandje en een brief.

Love, peace and Pay it forward
sigwhite

 

 

 

Beeld: Lisanne Ottelé