Heb jij je wel eens zorgen gemaakt of jouw manier van schrijven, woord- en taalgebruik jouw publiek wel aanspreekt? Of de manier waarop jij communiceert wel de aandacht trekt? Of het gebruiken van bepaalde woorden of manieren van schrijven niet als storend wordt gezien voor jouw lezer? Of misschien heb je wel eens meegemaakt dat iemand commentaar had op jouw manier van schrijven? Fear not, my dearest of dearest. in deze blog ga ik je uitleggen waarom jouw manier van communiceren juist dé manier is om je business extra in flow te houden!
Commentaar op het afwisselen van Nederlandse en Engelse taal
Laatst zag ik het voorbij komen in een story van een toffe onderneemster. Ze vertelde dat ze zich graag in twee talen uit. In het Nederlands met een splash of Engels er doorheen. Ze had wat commentaar gekregen op het afwisselen van Engelse en Nederlandse taal. En dat ze daardoor een beetje aan zichzelf ging twijfelen. Wordt dit als storend ervaren, en moest ze dit dan nog wel doen? De authenticity goddesses above en ik haalden de pompoms tevoorschijn toen ik las dat ze na wat overpeinzingen toch dichtbij zichzelf bleef en dacht: nou fucking en?! I do me and let you do you! Al was ‘t niet in die exacte woorden, de first degree of bad assery mocht naar mijn mening uitgereikt worden. Ze bleef bij wat voor haar het fijnst voelde.
En het deed me ook denken aan mezelf! Ik heb er, zoals je overduidelijk kan lezen, ook een handje van. Wissel als natuurlijk mijn Nederlands met Engelse woorden af. Soms omdat een bepaald woord fijner klinkt, vaak omdat het gewoon gebeurt. Dus wanneer ik met mijn besties sprak rolde er het een na het andere Engelse woord uit. Gierden we er samen om en hadden de beste gesprekken. Geen oordeel, gewoon lekker vanuit flow. En wanneer ik met anderen sprak gebeurde dat ook regelmatig, maar voelde ik me ineens onzeker. Vrijwel direct popten er namelijk beelden van de naar Amerika verhuisde Regilio Tuur die geïnterviewd werd op de Nederlandse TV. Van de hak op de tak sprong hij van de Nederlandse naar Engelse taal. Compleet met Amerikaans accent. De media en de kijker smulde, want er kwam me toch een bult commentaar op de beste man. Of ie nog wel wist waar ie vandaan kwam. Overdreven, aanstellerij, je woont nog maar net in Amerika. Doe.nor.maal! Blijkbaar heeft dat interview iets met me gedaan. Want elke keer als ik er naar mijn idee teveel Engelse termen over de schutting gooide, verontschuldigde ik me voor “Regilio Tuur-ing”. En nog steeds let ik er wel eens op. Om het mijn gesprekspartner wat makkelijker te maken. Om wat meer in te blenden, maar niet raar gevonden te worden. All part of the healing proces, zeg ik dan maar. Waar ik wel bij moet zeggen, het is natuurlijk helemaal niet erg om je temperatuur wat aan te passen aan de kamer om verbinding te laten ontstaan, zolang je je kerntemperatuur maar niet uit het oog verliest.
Waarom het aanpassen van jouw natuurlijke manier van communiceren funest is voor je bedrijf
Dus ja, er zijn ook mensen die zich eraan storen. Die er wat van te zeggen hebben. En in je dagelijks leven is het misschien wat makkelijker om je dan wat aan te passen en aan het einde van de dag te zeggen; joe, wij passen gewoon niet. Maar in je business kan dat juist funest zijn! Om je in te dimmen, toch wat anders voor te doen, aan te passen aan wat een ander wil. It messes with your vibe en dus ook de klanten die jij aantrekt. Waardoor samenwerken stroef verloopt of gewoon echt niet heel chill is. En als je -naar mijn mening- iets niet wilt, dan is het dat soort samenwerkingen.
Creëer flow in je business door je taalgebruik
Dus met een beetje gemak kan je zeggen; de mensen die zich storen aan jouw taalgebruik… Dikke mogelijkheid dat dat gewoon niet jóuw mensen zijn. Niet heulemaal op dezelfde golflengte, want anders zou het ze wel aanspreken! Dus: Talk👏🏽like👏🏽yourself👏🏽!! Uit jezelf zoals jij jezelf wilt uiten. Zoals dat voor jou als fijn en natuurlijk voelt. En als dat met een Engelse term (of 100) tussendoor is, of met specifieke woorden die anderen irritant vinden, so friggin’ be it. Wanneer een bepaalde manier van uiten natuurlijk gaat, liefdevol en gewoon goed voelt: lekker doen dan, flappies. Als ‘t flowt, dan flowt het en daar heb je geen enkele onderbouwing voor nodig*. Het IS gewoon. Het brengt je juist dichterbij jezelf en daarmee komen dem peeps waarmee jij een effortless samenwerking krijgt ook sneller op je pad!
Dichtbij jezelf blijven tijdens het schrijven
Vind je het lastig om die stemmetjes tot een halt te roepen? Merk je dat je toch ineens meewaait met oude kritieken of overtuigingen. Vaak helpt het om je tekst eens opnieuw te lezen en te kijken of je ook zo tegen de persoon waar jij ongefilterd bij kan zijn praat! Want juist de filters, de dat zo ik niet zeggen, want.. of de dat is niet netjes om zo te zeggen, vertroebelen je vibratie, waardoor je niet die beste klik met je publiek krijgt.
Nog steeds lastig? Doe voordat je gaat schrijven eens een meditatie die je helpt dichtbij jezelf te blijven. Of zet een intentie voordat je begint met schrijven! Een fijne oefening is om jezelf te visualiseren met een gloeiend hart in je borst waaruit een draad als een anker naar buiten zweeft. Zie aan het uiteinde van dat draad bijvoorbeeld jouw tekst of wat jij de wereld in wilt slingeren. En vertel jezelf dat alles wat jij uitbrengt vanuit jouw hart voortkomt en dat je dichtbij jezelf blijft. Of iets in die trant, bedenkt zelf een gezellig ritueeltje. Whatever rocks your boat. Het zal je in ieder geval helpen te herinneren dat je vanuit jezelf mag spreken. Op welke manier dat goed voelt voor jou! En als je het alsnog lastig vindt of wilt weten wat voor jou nou eigenlijk de fijnste manier van schrijven en communiceren met je favo klant is? Holla at ya girl. Kijken we samen naar je tekst.
Veel succes met het schrijven van jouw awesome tekst! Laat je me weten hoe het is gegaan?
Dikke liefs!
*Ik schrijf dit wel met een kleine sidenote dat je woorden en manier van communiceren ook best kritisch bekeken mogen worden of ze anderen niet doelbewust onderdrukken of kwetsen. Om het vervolgens onder het hoedje; ja maar het voelde goed weg te schuiven. Schrijf altijd vanuit liefde, dan ziet je sowieso goed! <3